Rukavići stigli u Vrapče

Rukavići stigli u Vrapče

Poštovani,

s veseljem Vas obavještavamo da su prvi rukavići nastali u akciji „Isprepletimo ruke“ predani na korištenje pacijentima Zavodaza biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče!

Petnaest prekrasnih, šarenih rukavića pronašlo je nove vlasnike i toplo se nadamo da će ih razveseliti i olakšati im nošenje s bolešću.

Tijekom akcije „Isprepletimo ruke“ izrađujemo pletene i kukičane rukaviće s ukrasima (također pletenim i kukičanim)  za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupirati i umiriti ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju.

Rukavići nastaju radom vrijednih ruku korisnika Udruge i Centra OZANA te okupljenih oko našeg Štrikeraj  café-a, kao i svih ostali koji se odazovu našem pozivu preko društvenih mreža i medija.

Prve smo rukaviće, prema dogovoru s prof. dr.sc. Mimicom, koji je našu akciju objeručke prihvatio i podržao, predali Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, a pripremamo već i novu podjelu rukavića…

Akcijom također, na svoj način, podržavamo napore Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Hrvatske Alzheimer alijanse u uspostavi nacionalne strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Kroz ovu akciju osim toga ukazujemo i na terapeutske učinke koje pletenje i kukičanje mogu imati te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u izradi rukavića. Pozivamo također i one koji poznaju osobu kojoj bi takav rukavić mogao pomoći – javite nam se na mail strikeraj.cafe@centarozana.hr i poslati ćemo Vam ga poštom!

Udruga „OZANA“ osnovana je 1991. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Trenutačno skrbi o do 10 djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju te o 49 mladih i odraslih osoba s invaliditetom unutra Centra OZANA, ustanove koju je Udruga osnovala 2002. godine. Pored rehabilitacijsko-terapeutskih aktivnosti program objedinjuje i različite sadržaje kojima se osigurava kvalitetnija i obuhvatnija socijalizacija i integracija naših korisnika u svakodnevni život kao i promocija njihovog rada i sposobnosti.

Štrikeraj café je poseban program kroz koji smo se otvorili prema zajednici – svi zainteresirani mogu nam se pridružiti u aktivnostima kukičanja i pletenja, družiti se s nama u našem prostoru u Ulici grada Vukovara 235 ili se pridružiti našim akcijama.

S vremenom smo sadržaj rada u Štrikeraj café-u počeli oblikovati u smjeru humanitarnih aktivnosti te smo dosadašnjim projektima i akcijama pokazali kako možemo i želimo pomagati drugima i stvoriti oko sebe zajednicu koja to prepoznaje i podržava.