CRVENA PLETENA LICITARSKA PISANICA

CRVENA PLETENA LICITARSKA PISANICA

Ususret Uskrsu u dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče postavljena je crvena, pletena uskrsna pisanica s motivom licitarskog srca. Simbol je to uspješne suradnje koju Udruga OZANA i Klinika za psihijatriju Vrapče razvijaju od ožujka 2021. godine.

Nanese li vas put ovih dana u zapadni dio grada, svakako prođite kraj Klinike za psihijatriju Vrapče. Veliku crvenu pletenu pisanicu s motivom licitarskog srca uočiti možete i iz automobila u prolazu. Crvena pletena pisanica visoka je preko dva metra, a za njezinu izradu korišteni su dijelovi velikog zajedničkog  pletenog vunenog šala kojim je bilo zaogrnuto božićno drvce u vrijeme adventa. Crvena boja pisanice i motiv licitarskog srca prenose poruku ljubavi, milosrđa i životne radosti.

Pisanica je nastala kao rezultat partnerstva Udruge i Centra OZANA, koji provode programe rehabilitacije i radnih aktivnosti za mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, te njihovog inkluzivnog programa Štrikeraj café-a i Klinike za psihijatriju Vrapče u programu RUKE, koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Ideja je promovirati pletenje i kukičanje kao terapijske aktivnosti koja mogu pomoći u održavanju mentalnog zdravlja svih koji ih prakticiraju a između ostalog može pomoći i oboljelima od demencija u početnim fazama bolesti.

Na svečanom postavljanju pisanice prisutnima su se obratili prof. dr. sc. Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče, Svjetlana Jelić, tajnica udruge OZANA, Sandra Kerovec, voditeljica Štrikeraj café-a te  prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, predstojnik Klinike za psihijatriju Vrapče.

Svi su složili kako su  se ovakve suradnje pokazale izuzetno vrijednima budući da izazivaju veliki interes u javnosti i potiču ljude da  posvete pažnju vlastitom zdravlju. Zajednički cilj im je također  destigmatizacija osoba s intelektualnim teškoćama kao i  oboljelih od mentalnih bolesti. Korisnici udruge OZANA kao i pacijenti Klinike za psihijatriju Vrapče bitni su  i aktivni sudionici ovih inicijativa i suradnji, ali osim njih, pridružuju im se i mnogi drugi koji se na razne načine uključuju u aktivnosti Štrikeraj café-a ili se, potaknuti njima, sami organiziraju i okupljaju oko njih.

 OZANA, koja provodi programe za mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, je kroz svoj Štrikeraj café u ožujku 2021. godine, pokrenula inicijativu „Isprepletimo ruke“ izrade rukavića za oboljele od Alzheimera i drugih demencija – šarenih pletenih i kukičanih tuljaca sa mnoštvom pletenih i kukičanih ukrasa. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, okupirati ih i umiriti ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju. Do sada je donirano više od 700 rukavića, a kroz inicijativu se promiče terapijsko pletenje i dobrobiti pletenja i kukičanja za sve, pa tako i oboljele od demencija.

Inicijativa je odavno prerasla svoje početke i razvila se u partnerstvo koje, na dobrobit svih uključenih, pruža mogućnosti za niz zajedničkih aktivnosti i djelovanja u svrhu daljnjeg promoviranja aktivnosti pletenja i kukičanja te njihovog terapijskog učinka, kao i zajedničkih napora u širenju upotrebe rukavića i razvijanju novih senzoričkih pomagala nastalih upravo prakticiranjem ovih vještina. Postavljanje prigodnih vunenih instalacija jedan je od načina na koji žele privući pažnju na ove aktivnosti i motivirati što više pojedinaca da ih se prisjeti ili poželi usvojiti.

Velika crvena pletena pisanica s motivom licitarskog srca krasiti će dvorište Klinke za psihijatriju Vrapče tijekom uskršnjih blagdana a nakon toga biti će preoblikovano u dva velika rukavića s istim motivom, koji će biti postavljeni ispred Štrikeraj café-a i u dvorištu Klinike kao simbol suradnje i zajedničkih napora na području mentalnog zdravlja.