Yarn bombing povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti u Klinici za psihijatriju Vrapče

Yarn bombing povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti u Klinici za psihijatriju Vrapče

pozivamo Vas na „yarn bombing“ povodom obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti koji će se održati u

utorak, 21. rujna 2021. godine s početkom u 11:00 sati u Klinici za psihijatriju Vrapče, Bolnička cesta 32.

Kreiranje velikih vunenih instalacije u krugu Bolnice dio je akcije „Isprepletimo ruke“  u kojoj korisnici Udruge i Centra OZANA, te svi zainteresirani i okupljeni oko njihovog Štrikeraj caféa  izrađuju pletene i kukičane rukaviće s ukrasima (također pletenim i kukičanim)  za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupirati i umiriti, ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju.

Četiri velika vunena rukavića s motivima godišnjih doba i puno detalja simbol su ove akcije, kojom se, između ostalog, žele podržati napori Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Hrvatske Alzheimer alijanse u uspostavi nacionalne strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Četiri manje instalacije biti će postavljene na stupove Štrikeraj caféa u Ulici grada Vukovara 235, te će na taj način činiti vizualnu poveznicu između Referentnog centra za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Udruge i Centra OZANA, koji kroz aktivnosti Štrikeraj caféa pokreću društveno angažirane akcije, promovirajući na taj način sposobnosti i rad svojih korisnika, osoba s intelektualnim teškoćama i djecu s teškoćama u razvoju, i istovremeno ukazujući na određene društvene probleme.

Okupljenima će se obratiti ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče, doc. dr. sc. Petrana Brečić i predstojnik Klinike prof. dr. sc. Ninoslava Mimica, kao i ravnateljica Centra OZANA Barbara Sajko, te voditeljica Štrikeraj cafea, Sandra Kerovec.

Nakon određenog vremena rukavići će biti uklonjeni, oprani, preoblikovani u senzoričke dekice, koje također mogu olakšati skrb o oboljelima, i predani na korištenje Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče.

Nadamo se da ćete se odazvati pozivu.