POZIV – Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti – 21. rujna 2023.godine u 11 sati u Klinici za psihijatriju Vrapče

POZIV – Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti – 21. rujna 2023.godine u 11 sati u Klinici za psihijatriju Vrapče

 Poštovane kolegice i kolege,

pozivamo Vas na svečano obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti koje će se održati

u četvrtak, 21. rujna 2023. godine, s početkom u 11:00 sati,

u dvorištu ispred glavnog ulaza Klinike za psihijatriju Vrapče, Bolnička cesta 32,

u organizaciji Klinike za psihijatriju Vrapče i Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi.

Mjesec rujan posvećen je podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti, a vrhunac obilježavanja borbe protiv ove bolesti je upravo 21. rujan, Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije, a demencije predstavljaju javnozdravstveni izazov, koji s globalnim starenjem stanovništva značajno utječe na zdravstvene službe i sustave diljem svijeta. Ovo svečano događanje prilika je da se pažnja javnosti usmjeriti na problematiku ovih bolesti i složenost brige o oboljelima.

Za ovu prigodu u dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče biti će postavljana instalacija više od tisuću kukičanih potočnica nastalih kao dio suradnje Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju te Štrikeraj café-a Udruge OZANA, koji okuplja mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i sve zaljubljenike u pletenje i kukičanje. Potočnica ili nezaboravak, simbol je oboljelih od Alzheimerove bolesti, a livadom potočnica želimo usmjeriti pažnju da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pred više od 10 godina demenciju javno zdravstvenim prioritetom, te da je potrebno što prije i u Hrvatskoj izraditi i usvojiti Akcijski plan skrbi za osobe s demencijom i njihove njegovatelje.

Nadamo se da ćete se odazvati pozivu.