Svečano otkrivanje božićnog drvca izrađenog od pletenih i kukičanih kvadrata

Svečano otkrivanje božićnog drvca izrađenog od pletenih i kukičanih kvadrata

Poštovani,

pozivamo Vas na svečano otkrivanje božićnog drvca izrađenog od pletenih i kukičanih kvadrata nastalih tijekom inicijative „Isprepletimo ruke“  koje će se održati u:

petak, 25. studenog 2022. u dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče
s početkom u 11:00 sati
.

Božićno drvce nastalo je kao dio inicijative  „Isprepletimo ruke“ u kojoj su pacijenti i osoblje Dnevne bolnice Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče pleli i kukičali kvadrate uz pomoć i podršku OZANE i svih okupljenih oko njihovog Štrikeraj café-a. Ovo jedinstveno drvce visoko je četiri metra, a načinjeno je od približno 400 unikatnih vunenih kvadrata.

OZANA je kroz svoj Štrikeraj café, pokrenula inicijativu „Isprepletimo ruke“ izrade rukavića – šarenih pletenih i kukičanih tuljaca sa mnoštvom pletenih i kukičanih ukrasa. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, okupirati ih i umiriti ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju. Do sada je donirano više od 300 rukavića, a kroz inicijativu se promiču i dobrobiti pletenja i kukičanja za sve, pa tako i oboljele od demencija. Važnost inicijative prepoznao je Referentni centar Ministarstva zdravstva RH za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, te je krenuo s promocijom pletenja i kukičanja kroz svakodnevne terapijske aktivnosti Dnevne bolnice i hospitaliziranih bolesnika, a sve u svrhu što sadržajnije postdijagnostičke podrške osoba s demencijom i njihovih njegovatelja.

Božićno će drvce krasiti dvorište Klinke za psihijatriju Vrapče tijekom Adventa, a nakon toga će kvadrati od kojih je izrađeno biti preoblikovani u senzoričke dekice za Odjel psihogerijatrije, koji je sada već u završnoj fazi kompletne obnove.

Nadamo se da ćete se odazvati pozivu, medijski popratiti događaj i objaviti njegovu najavu.

Za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju.

Prof. prim. dr. sc. Ninoslav Mimica, dr. med.
Predstojnik Klinike za psihijatriju Vrapče