Isprepletimo ruke!

Isprepletimo ruke!

Cilj akcije: Pletenje i kukičanje rukavića za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija

Pokretač akcije: Udruga „OZANA“, Centar OZANA i Štrikeraj café

Akciju podržava: Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora; Referentni centar za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, Klinika za psihijatriju Vrapče; Hrvatska Alzheimer alijansa

Udruga „OZANA“ osnovana je 1991. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Trenutačno skrbi o do 10 djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju te o 49 mladih i odraslih osoba s invaliditetom unutra Centra OZANA, ustanove koju je Udruga osnovala 2002. godine. Pored rehabilitacijsko-terapeutskih aktivnosti program objedinjuje i različite sadržaje kojima se osigurava kvalitetnija i obuhvatnija socijalizacija i integracija naših korisnika u svakodnevni život kao i promocija njihovog rada i sposobnosti.

Štrikeraj café je poseban program kroz koji smo se otvorili prema zajednici – svi zainteresirani mogu nam se pridružiti u aktivnostima kukičanja i pletenja, družiti se s nama u našem prostoru u Ulici grada Vukovara 235 ili se pridružiti našim akcijama.

S vremenom smo sadržaj rada u Štrikeraj café-u počeli oblikovati u smjeru humanitarnih aktivnosti te smo dosadašnjim projektima i akcijama pokazali kako možemo i želimo pomagati drugima i stvoriti oko sebe zajednicu koja to prepoznaje i podržava. Ovaj smo se put odlučili pokrenuti akciju (po uzoru na slične akcije u inozemstvu) pletenja i kukičanja rukavića za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupirati i umiriti ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju.

Prve smo rukaviće namijenili Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, a nakon toga njima bismo opskrbili sve ostale zainteresirane ustanove. Izrađivat će ih korisnici Udruge i Centra OZANA te svi okupljeni oko našeg Štrikeraj  café-a, kao i svi ostali koji će se odazvati našem pozivu preko društvenih mreža i medija.

Akcijom također želimo, na svoj način, podržati napore Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Hrvatske Alzheimer alijanse u uspostavi nacionalne strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Kroz ovu bismo akciju osim toga još jednom ukazali na terapeutske učinke koje pletenje i kukičanje mogu imati, te u skladu s epidemiološkom situacijom, organizirali radionice kako bismo zainteresiranima pružili mogućnost da usvoje ove korisne vještine i pridruže nam se u izradi rukavića.

Za sva pitanja o akciji slobodno se obratite gđi. Sandri Kerovec na mail: strikeraj.cafe@centarozana.hr

Za informacije o Alzheimerovoj bolesti i drugim demencijama slobodno se obratite Prof. dr. sc. Ninoslavu Mimici na mail: klinika@bolnica-vrapce.hr ili telefon: +385 1 3780 678

U prilogu su i detaljne upute za izradu rukavića; primjer izrađenog rukavića te letak akcije.

Hvala Vam.

Srdačan pozdrav

Voditeljica Štrikeraj café-a
Sandra Kerovec, mag.rehab.educ

 

 

UPUTE ZA IZRADU RUKAVIĆA

Izradite kvadrat dimenzija 28×28 ili 30×30 cm

Pri njegovoj izradi možete koristiti ostatke vunica i pamučnog konca koje imate kod kuće;

Možete koristiti vunicu bilo kakvog sastava – čistu vunu, mješavine, pamuk, akril, bambus, svilu; molimo vas samo da provjeriti jesu li ugodni za kožu (da ne iritiraju nježnu i osjetljivu kožu oboljelih)

Kvadrat možete izraditi pletenjem ili kukičanjem ili kombinacijom istih. Poželjno je da koristite što više različitih boja (veselih, živih boja), vunicu različite debljine i strukture, te što je moguće više različitih uzoraka, posebno onih reljefnih. Ovo je dobra prilika da se prisjetite i  isprobate sve koje znate ili naučite nove. Granica je samo vaša mašta!

Ukoliko želite, rukaviće možete plesti ili kukičati i u krug – promjer otprilike 10 cm, duljina 28-30; na tako izrađeni rukavić jedino je malo teže prišivati ukrase

Stavljanje ukrasa

Rukaviće izrađujemo za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija – koristiti će ih kao pomoć kad se osjećaju izgubljeno i nervozno jer će im privući pažnju, zaigrati njihove ruke, umiriti ih. Zbog toga na njih stavljamo razne ukrase koje mogu opipati ili povlačiti. Iako je web pun raznih ideja i na rukaviće stavljaju svašta, molimo vas da na njih stavljate isključivo mekane ukrase – aplikacije koje ćete izraditi sami ili koje imate kod kuće – čipkice, cvjetiće, leptiriće i slično. Ukoliko želite staviti gumbiće ili kuglice – izradite ih sami! Molimo vas da ne stavljate bilo što tvrdo (drveno, keramičko, plastično) jer se to može otkinuti i kao takvo predstavlja opasnost!

Sve što prišivate provjerite nekoliko puta, kako bismo bili sigurni da je čvrsto.

Ukoliko niste sigurni kako ih ukrasiti, pošaljite ih nama bez ukrasa, pa ćemo ih mi „doraditi“.

Završavanje

Nakon što su na rukavić stavljeni ukrasi, presavijte ga na pola i spojite u tuljac.

Tako završen rukavić, zajedno sa svojim podacima (ime i prezime, mail) pošaljite na